فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 13 (بهار 1400)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 13 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا لرستانی*، آرزو قنبری صفحات 7-29
    پست مدرنیسم ترکیبی از نظریات مختلف و محصول اندیشه های متعددی است، از این رو در باب ویژگی ها و مولفه های آن اختلاف نظر وجود دارد. مولفه هایی همچون: کولاژ، مینی مالیسم، جریان سیال ذهن، عدم قطعیت، پایان بندی باز نمونه هایی از شاخص های پس مدرن در متون داستانی هستند. ویژگی هایی که در داستان امروز فراوان دیده می شود.البته برخی از مولفه های پست مدرنیسم با مدرنیسم مشترک است از این رو گروهی از صاحبنظران این دو جریان را در امتداد هم توصیف می کنند. در آثار نویسندگان هم معمولا گرایش به هر دو رویکرد در کنار هم دیده می‎ شود. مساله این است که مولفه های کدام جریان در داستان غالب است.در مورد بلقیس سلیمانی هم، اینچنین است. در این پژوهش برآن بودیم که با یافتن و بررسی مولفه های پست مدرنیسم، به این پرسش اصلی پاسخ دهیم که آیا سلیمانی یک نویسنده پست مدرن است؟ و اگر چنین است کدام مولفه ها و با چه کیفیت و شیوه ای در آثار او به کار رفته است؟ جامعه آماری این پژوهش عبارتند از: «بازی عروس و داماد»، «روز خرگوش»، «پسری که مرا دوست داشت»، «خاله بازی»، «مارون»، «بازی آخر بانو»، «سگ سالی»، «پیاده» و «به هادس خوش آمدید» است. دستاورد پژوهش بیانگر آن است که پایان بندی باز، مینی مالیسم، کولاژ و جریان سیال ذهن از شاخص ترین مولفه های پسامدرن در داستان های بلقیس سلیمانی است که در کنار عدم قطعیت، پوچ گرایی، تکرار، طنز، فرامکانی و فراتاریخی، شروع و پایان داستان، اعتیاد به زندگی شهری و استفاده ناگزیر از فناوری آثار بلقیس سلیمانی را به جریان پست مدرن نزدیک کرده است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر فارسی، پست مدرن، بلقیس سلیمانی
  • مریم فقیه عبدالهی*، خدابخش اسداللهی، بیژن ظهیری ناو صفحات 31-47

    ریالیسم سوسیالیستی یکی از زیرشاخه های مکتب ریالیسم است که در آن بر واقعیت جامعه با نگاهی بر تظلمخواهی تاکید دارد و در تقابل مستقیم با تفکر قدرت محوری و انباشت قدرت و ثروت در میان طبقه ای خاص قد علم می کند. درواقع، احمد محمود یکی از نویسندگان ایرانی آن دوران با پذیرش این تفکر و بازتاب آن در رمان همسایه ها به دنبال نمایش جامعه زیردست و تقابل آن با جامعه قدرت و ثروت محور است و با معرفی مولفه های واقع گرایی اجتماعی، سعی در نمود هر چه بیشتر زشتی ها و پلیدی های نظام سرمایه داری دارد. این تحقیق که به روش توصیفی - تحلیلی صورت گرفته، درصدد پاسخ به این پرسش هاست که مولفه های ریالیسم سوسیالیستی در رمان همسایه ها کدامند؟و نویسنده در رمان همسایه ها چگونه به ارایه ی جامعه ی عصر خود تحت اندیشه ی ریالیسم سوسیالیستی پرداخته است؟ در این تحقیق، به تحلیل و تبیین مولفه های ریالیسم سوسیالیستی در رمان همسایه ها پرداخته شده تا از رهاورد آن، جامعه به تصویر کشیده توسط نویسنده با توجه به بازتاب اندیشه های ریالیسم سوسیالیستی در آن آشکار و تبیین شود. یافته های تحقیق، حکایت از وجود مولفه های برجسته ی ریالیسم سوسیالیستی در رمان همسایه ها دارد نویسنده با کمک این مولفه ها سعی داشته جامعه ی ایران را در عین واقع گرایی، تحت تاثیر ظلم و انباشت قدرت و ثروت نظام حاکمه بر شرایط حاد اقتصادی و بروز فقر و رنج در طبقه ی کارگری و ایجاد تضاد طبقاتی نشان دهد.

    کلیدواژگان: رئالیسم سوسیالیستی، همسایه ها، احمد محمود، ادبیات داستانی
  • علیرضا شوهانی، فرشته ملکی* صفحات 49-70

    داستان نویسی به شیوه جدید از مهم ترین و عمده ترین بخش های ادبیات معاصر فارسی به شمار می آید که به خوبی توانسته است تصویری از جامعه ایرانی را در خود به نمایش بگذارد. از مهم ترین شخصیت های مطرح در این نوع ادبی، شخصیت زنان است. پرداختن به شخصیت زن در داستان نویسی معاصر از دوره مشروطه به بعد محل توجه بیشتر نویسندگان بوده، از زوایای مختلف بدان پرداخته اند. مکتب ریالیسم بیش از هر مکتب دیگری موفق به بازنمایی شخصیت زنان و نقش و جایگاه آنان در عرصه داستان بوده است. بررسی جایگاه زنان در آثار نویسندگان شاخصی چون گلشیری، عباس معروفی و... با توجه به جایگاه مهم ادبی و تاثیرگذار آنان در دنیای داستان نویسی حایز اهمیت بسیار است به گونه ای که می توان از آن به عنوان مولفه ای مهم برای بررسی جریان های داستان نویسی نیز یادکرد. نظر به این اهمیت، پژوهش حاضر بر آن است با روشی توصیفی- تحلیلی، با توجه به جایگاه زن در جامعه، از ورای سه اثر ریالیستی شازده احتجاب، گرگ و سمفونی مردگان به موضوع بازتاب و بازنمایی شخصیت زن در داستان نویسی معاصر ایران بپردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که این آثار، آثاری واقع گرا در جهت نشان دادن وضعیت زنان در دوران قاجار و پهلوی هستند و این نویسندگان بینش مشابهی درباره زنان دارند. زندگی زنان در این داستان ها به دلایلی چون جبر جامعه مردسالار، فرهنگ نابهنجار غالب بر عرف و اجتماع و ناآگاهی آنان نسبت به حقوق فردی و اجتماعی خود همگی به یاس، مرگ و گم گشتگی زندگی آنان ختم شده است

    کلیدواژگان: رمان رئالیستی، شخصیت پردازی، زنان، مردسالاری، سرخوردگی
  • محمود کمالی* صفحات 71-87

    سورریالیسم مکتبی است که از دل داداییسم سر برآورد و در برابر قوانین و قواعدی که سال ها بر اساس عقل بنیان نهاده شده بودند، ایستاد و به دنیای خیال و اوهام میدان داد و دست نویسندگان این مکتب را برای نوشتن فارغ از هرگونه دغدغه مسایل اخلاقی و اجتماعی باز گذاشت. در این مسیر هر آنچه که پیش از این به آن بها داده نمی شد به صدر آمد؛ مسایلی همانند خواب، رویا، ذهنیات و خیال که واکنشی اعتراض آمیز بود به دنیایی که کاملا بر اساس عقل و دانش اداره شده، اما به جنگ جهانی کشیده شده بود. در ایران هم نویسندگانی بر پایه این مکتب رمان هایی نوشته اند. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی بر آن است که رمان «من،شماره سه» نوشته عطیه عطارزاده را بر پایه این مکتب بررسی کند تا معلوم شود که آیا این رمان، سورریالیستی است یا نه؟ و اگر باشد چه عناصر و ویژگی هایی باعث شده است که آن را سورریالیستی بخوانیم و روش نویسنده در روایت آن چه بوده است؟ نتیجه پژوهش نشان می دهد که رمان «من، شماره سه» با بهره گیری از عناصری همانند رویا، نگارش خودکار، طنز، امر شگفت، دیوانگی، زن و عشق و تصاویر سورریال می تواند یک رمان سورریالیستی به حساب آید که از روش تک گویی در روایت آن استفاده شده است.

    کلیدواژگان: سوررئالیسم، تک گویی، «من شماره سه»، عطارزاده
  • الیکا اشجعی*، حبیب الله عباسی، الهه حاجیها، سپیده سپهری صفحات 89-105

    مفهوم انتزاعی هدونیک(حس سرخوشی و لذت) در دنیای مدرن امروز پیوسته در دو بستر اومانیسم(نگاه کلی انسان گرایانه) و رمانتیسم(نگاه جزیی فردگرایانه) از مسایل ذهنی بشر بوده که به سبب افراطگرایی موجود در جوامع و برنامه ریزی های توسعه طلبانه حاکمیت ها در زندگی بشری به شیوه ای کاملا محسوس کم رنگ شده است و انسان را بر آن داشته تا برای دست یابی به سعادت حقیقی روی به سوی «واپس گرایی» و «اندک خواهی» نهد. این مهم در ادبیات چپ گرا و سوسیالیستی ایران و عراق به ویژه شعر دو شاعر معاصر فارسی و عربی: اخوان ثالث و البیاتی که به دلیل گرایش های سوسیالیستی سطح توقعاتشان از زندگی پایین بوده، بیشتر تبلور یافته است. در این جستار کوشیدیم تا با روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس دیدگاه برینکمن مفهوم هدونیک را در اشعار این دو شاعر چپ گرا واکاویم و نگرششان را به این مفهوم انتزاعی بیان نماییم. با توجه به این که هر دو شاعر درگیر گرایش مشترک سیاسی بوده که متاثر از حال و هوای زمانه شان است، میان نگرش اومانیستی این دو شباهت هایی ست، اما تفاوت تجربه های رمانتیستی شان از مفهوم هدونیک موجب شده یادآوری نوستالژی جوانی، در اشعار اخوان ثالث وجه غالب باشد و نوستالژی کودکی، در اشعار البیاتی.

    کلیدواژگان: هدونیک، اخوان ثالث، البیاتی، رمانتیسم، اومانیسم
  • نیما رمضانی*، اسماعیل زهدی صفحات 107-122

    ایماژیسم یا تصویرگرایی، اساس شعر را کشف روابط و مناسبات جدید و تجریدی میان اشیاء و ایجاد تصاویر مبهم می دانست. پیروان این مکتب معتقدند که تصویر به خودی خود دارای اهمیت است، بدون اینکه مبلغ اندیشه ای باشد. در ایران برخی از شاعران از جمله احمدرضا احمدی متاثر از این مکتب بوده اند. احمدرضا احمدی در مجموعه ی «دفترهای واپسین» با خلق فضایی خیال انگیز، رمزآلود، هراس آور، جادویی و تخیلی، مخاطب خود را درگیر تجارب فوق العاده و شگفت انگیز می کند تا علاوه بر لذت و سرخوشی، به تعریف جدیدی از جهان هستی برسد. هدف این پژوهش، نشان دادن شگردهای او در تصویرگری دفترهای واپسین بدون استفاده از صور خیال سنتی است. یافته ها نشان می دهد ویژگی های مشترکی مثل گرایش به ساختارشکنی، آفرینش واقعیت های کاملا خیالی و فراواقع گرایانه، از میان برداشتن مرز خیال و واقعیت و جان دار و بی جان به دلیل استفاده ی گسترده از قوه ی تخیل و تشخیص، استفاده از جلوه های بصری برای تجسم از شگردهای تصویرپردازی مجموعه ی دفترهای واپسین است.

    کلیدواژگان: دفترهای واپسین، صورخیال، ایماژیسم، احمدرضا احمدی
|
  • Zahra Lorestani *, Arezoo Ghanbari Pages 7-29
    Postmodernism is a combination of different theories and the product of many ideas, so there is disagreement about its features and components . Components such as: collage, minimalism, fluid flow of the mind, uncertainty, open ending are examples of very modern indicators in fictional texts. Features that can be seen in many stories today. Of course, some components of postmodernism have in common with modernism, so a group of experts describe these two currents along. In the works of authors, there is usually a tendency for both approaches together. The question is which components of the flow in the story are great. This is the case with Belqis Soleimani. In this study, we wanted to find and examine the components of postmodernism, to answer the main question whether Soleimani is a modern pat writer? And if so, what components and with what quality and method has been used in his works? . “ The result of the research indicates that the ending of the game of minimalism, collage and fluid flow of the mind is one of the most significant postmodern components in the stories of Belqis Soleimani, which is accompanied by uncertainty. Bourgeoisie, repetition, humor, transcendence and transcendence have brought the beginning and the end in the province with the addiction to urban life and the inevitable use of technology in the works of Belqis Soleimani to the postmodern current.
    Keywords: contemperary persian literature, Postmodern, Belgias Soleymani
  • Maryam Faghihabdollahi *, Khodabakhsh Asadollahi, Bijan Zahirinav Pages 31-47

    Socialist realism is a sub-branch of the school of realism in which it emphasizes the reality of society with a view to oppression and rises in direct opposition to power-oriented thinking and the accumulation of power and wealth among a particular class.In fact, Ahmad Mahmoud, one of the Iranian writers of that time, by accepting this idea and reflecting it in the novel Neighbors, seeks to show the subordinate society and its opposition to the society of power and wealth, and tried to introduce the components of social realism. It has more and more ugliness and filth of the capitalist system.This descriptive-analytical study seeks to answer the question: What are the components of socialist realism in the novel Neighbors?And how did the author in the novel Neighbors present the society of his time under the idea of ​​socialist realism? In this research, the components of socialist realism in the neighbors' novel are analyzed and explained in order to reveal and explain the society portrayed by the author according to the reflection of the ideas of socialist realism in it. The findings of the study indicate the existence of prominent components of socialist realism in the novel Neighbors. With the help of these components, the author has tried to make Iranian society realistic, under the influence of oppression and the accumulation of power and wealth. The ruling system shows the acute economic conditions and the emergence of poverty and suffering in the working class and the creation of class conflict

    Keywords: Socialist Realism, Neighbors, Ahmad Mahmoud, fiction
  • Alireza Shohani, Fereshteh Maleki * Pages 49-70

    Storytelling in a new way is one of the most important and major parts of contemporary Persian literature, which has been able to present a good image of Iranian society. One of the most important personalities in this type of literature is the personality of women. Dealing with the female character in contemporary fiction - from the constitutional period onwards - has been the focus of most writers and has been addressed from different angles. The school of realism, more than any other school, has succeeded in representing the character of women and their role and position in the field of fiction. The study of the position of women in the works of prominent writers such as Golshiri, Abbas Maroufi, etc. Considering their important literary and influential position in the world of fiction, it is very important that it can be mentioned as an important component for the study of fiction. Due to this importance, the present study intends to deal with the issue of reflection and representation of female characters in contemporary Iranian fiction beyond the three realistic works of Prince Ehtejab, Wolf and Symphony of the Dead in a descriptive-analytical manner, considering the position of women in society. Findings show that these works are realistic works to show the situation of women in the Qajar and Pahlavi eras and these authors have similar insights about women.

    Keywords: Realist novel, Characterizations, Women, patriarchy, Frustration
  • Mahmoud Kamali * Pages 71-87

    Surrealism is a school that emerged from the Dadaism and stood up against the laws and rules that had been based on reason for years and gave way to the world of fantasy and illusion and left the writers of this school free to write without any concern for moral or social issues. In this way, everything that was not valued before came to the fore; Issues such as dreams, illusions, and fantasies that were a protest against a world ruled entirely by reason and knowledge, but drawn into world war. In Iran, too, writers have written some novels based on this school. Using a descriptive-analytical method, the present study aims to examine the novel "I, number three" written by Atieh Attarzadeh based on this school to find out whether this novel is surreal or not? And if so, what elements and features have led us to call it surreal and what has been the author's method in narrating it? The results show that the novel "I, number three" can be considered a surrealist novel by using elements such as dream, automatic writing, humor, wonder, madness, woman and love and surreal images that use the monologue method in its narration.

    Keywords: Surrealism, Monologue, I Number Three, Attarzadeh
  • Elika Ashjaee *, Habiballah Ababbasi, Elaheh Hajiha, Sepideh Sepehri Pages 89-105

    The abstract concept of hedonics (sense of happiness and joy) in the modern world today in the context of humanism (An overall humanistic look) and romanticism (A slightly individualistic look) has always been one of the problems of the human mind. Due to the extremism in societies and the expansionist plans of governments in human life It has evolved in a very tangible way and has made man on it In order to achieve true happiness, she turns to "backwardness" and "minority". This is important in the leftist and socialist literature of Iran and Iraq, especially the poetry of two contemporary Persian and Arabic poets: the Akhavan Sales and Al-Bayati. The Akhavan Sales and Al-Bayati, whose expectations of life were low due to their socialist tendencies, have become more crystallized. In this paper, we tried to use a descriptive-analytical method based on Brinkman's view Let us explore the concept of hedonics in the poems of these two leftist poets And express their attitude to this abstract concept.Given that both poets were involved in political commonalities Which is influenced by the climate of their time , Although there are similarities between the humanist view, But their romantic experiences differ from the hedonistic concept Reminders of youthful nostalgia should prevail in the poems of the Akhavan Sales, and childhood nostalgia should prevail in the poems of Al-Bayati.

    Keywords: Hedonic, Akhavan Sales, Al-Bayati, Romanticism, Humanism
  • Nima Ramezani *, Esmail Zohdi Pages 107-122

    Imagism, or pictorialism, saw the basis of poetry as the discovery of new and abstract relationships between objects and the creation of vague images. The followers of this school believe that the image is important in itself, without being a preacher of ideas. In Iran, some poets, including Ahmad Reza Ahmadi, have been influenced by this school. Ahmad Reza Ahmadi in the collection of "Last Books" by creating an imaginative, mysterious, scary, magical and imaginative atmosphere, engages his audience in extraordinary and wonderful experiences, in addition to pleasure and joy, to a new definition of Reach the universe. The purpose of this study is to demonstrate his skills in illustrating recent books without using traditional imaginary forms. The findings show common features such as the tendency to deconstruct, the creation of completely imaginary and surreal realities, the blurring of the boundary between fantasy and reality, and the living and the inanimate due to the widespread use of imagination and discernment. One of the visual effects to visualize the imaging techniques is the collection of the latest notebooks.

    Keywords: : Last Books, Imagination, imagism, Ahmad Reza Ahmadi